Brašno skuplje za oko 35 posto, ulja oko 30: Šta kažu oni koji žive od 200 KM?

Brašno skuplje za oko 35 posto, ulja oko 30: Šta kažu oni koji žive od 200 KM?

Val poskupljenja sirovina krajem prošle godine, u maloprodaji se uveliko osjeća. Trgovci su podigli cijene u marketima, na pijacama, u pekarama.

Oni koji se razumiju u tržište kažu da do novih lomova i skokova na berzama neće doći. Nije to ipak za utjehu penzionerima sa najnižim primanjima. A ni radnicima na minimalcu.

Sa nešto više od 200 KM penzije, Emina Softić, penzionerka iz Banjaluke osjeti svako poskupljenje. Iako djeca pomažu, teško je.

Skočilo je baš previše, nisu trebali to u stanju kakavom smo sa koronom, pogotovo gdje su penzije male, teže je. Ja imam penziju 212 KM, ne može biti ni za šta”, govori Emina.

Pšenica skuplja za 100%, đubrivo za 300 %, razlozi su, kažu u Udruženju mlinara RS, za poskupljenja pekarskih proizvoda. Cijene hljeba ranije su korigovane za do 15%, također su poskupili i ostali artikli od brašna, a vreća (25kg) je odavno na 25 maraka.

A parče pizze u jednoj od poznatijih gradskih pekara poskupilo je na 3 KM.

Radi se o lančanoj rekacija: Skuplja industrijska struja, gorivo, otežan transport…


Pšenica je za godinu dana, poskupjela preko 100%, brašno za oko 35%, sve masnoće od margarina, ulja 30-40%, energija do 50 %, a sve to zajedno kada saberemo dobijemo poskupljenje pekarskih proizvoda od nekih 10-ak %”, naveo je Saša Trivić iz Krajina klasa.

Od 270 do 330 eura po toni, plaćali su domaći mlinari uvozno brašno iz Mađarske i Srbije, koje sa Hrvatskom čine top tri uvoznika ove sirovine u BIH. Informacija da Vlada Mađarske od februara vraća cijene pet osnovnih životnih namirnica, uključujući i brašno na nivo iz oktobra prošle godine, mogla bi uticati na tržište.

Došlo je do ozbiljnog poremećaja na svjetskom tržištu, porasle su cijene berzanske robe, sve se to odrazilo na robu u našim trgovinama. Imamo problem sa nedostatkom nekih vrsta repromaterijala, privrednici su primorani da neke robe rezervišu unaprijed šest mjeseci, čak moraju da plaćaju i avansno”, saopštio je Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

Rastu cijene, a porasle su i plate. Dovoljno ili ne, minimalac u RS je od početka godine povećan za 50 KM, te sada oko 120 000 zaposlenih ima zagarantovanih 590 KM.

U odluci objavljenoj u Službenom glasniku RS navedene su i zagarantovane plate ministara i premijera. Bruto plata predsjednika Vlade RS je 6782,37 KM, u netu to znači 7 puta više od radničkog minimalca.

Izvor: N1


Kako vam se sviđa članak?

0 0

Komentari