Milićeve zapaljive izjave, laži i zablude

Milićeve zapaljive izjave, laži i zablude
Ibrahim Rizvanović
KOMENTAR

Siniša Milić, predsjednik brčanskog SNSD-a, član Glavnog odbora SNSD-a i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH posljednjih godinu dana intenzivno radi na izgradnji sopstvenog kulta ličnosti – NAJVEĆEG SRBINA U BRČKOM. Paralelno sa jačanjem i javnim manifestiranjem nacionalističkog, šovinističkog, rasističkog i secesionističkog djelovanja njegovog predsjednika i mentora Milorada Dodika, Siniša Milić je, putem prorežimskih medija u RS-u i podobnih medija i kolega novinara u Brčko distriktu BiH, sve intenzivnije provlačio i naglašavao karakter „srpstva“ u Brčko distriktu BiH. Vrhunac je njegova izjava od 6. januara 2022. godine o historijskoj ugroženosti Srba u Brčko distriktu BiH. Siniša Milić, u nedostatku argumenata, kao oproban recept a po hodogramu srpske inteligencije iz Beograda, „aktivira“ na daleko poznatu samoviktimizaciju srpskog naroda – da su za sve probleme, kojih, ustvari, nema, krivi drugi, oni oko njih i da se moraju uvijek braniti. Ustvari, da moraju napadati, jer je napad najbolja odbrana.

Ko to i na koji način Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili bilo kome drugom u Brčko distriktu BiH brani isticanje vlastitog identiteta? Da li sankcioniranje protivustavnog i protivzakonitog djelovanja znači zabranu isticanja nacionalnog identiteta? Ne, nikako, i toga je Milić svjestan, ali je važan populizam, glasovi, pozicije, vlast, novac. Da se on, u stilu Dodika, pokaže najvećim zaštitnikom srpskih interesa u Brčkom, dok su drugi političari, posebno oni iz opozicije, manje Srbi. Zanimljivo je da to srbovanje iz SNSD-a dolazi samo i isključivo od Milića, kao da ostali članovi ili nisu dovoljno Srbi ili im nije dozvoljeno.

Miliću, sami ste rekli, u zajedničkoj izjavi sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH E. Kadrićem (SDA), dogradonačelnikom A. Domićem (HDZ) i dopredsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Ivicom Filipovićem „da je Brčko distrikt BiH jedina istinska multietnička zajednica u BiH u kojoj su potpuno i u svim segmentima apsolutno ravnopravni Bošnjaci, Hrvati i Srbi, da ovdje živimo i radimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. Potpuno je jasno da je svim stanovnicima Brčko distrikta BiH od opasnih izjava mnogo potrebnija stabilnost, ekonomski razvoj i realizacija započetih projekata kao što su revitalizacija Luke Brčko, trasiranje autoputa i plinovoda, izgradnja Centra za zbrinjavanje otpada, izgradnja kružnog prstena za vodosnabdijevanje jednom riječju projekata koji će u ovom vijeku opredijeliti pravac razvoja distrikta Brčko.“.

Također ste naveli da su izjave o Brčkom kao opasnom području potpuno suprotne našoj svakodnevnici, da mi sasvim normalno živimo o čemu mogu posvjedočiti svi koji ovih dana, a posebno tokom večeri posjećuju naš grad. Pozvali ste sve koji daju zapaljive izjave da ne koriste Brčko distrikt BiH za bilo kakvo političko sukobljavanje u BiH, da nepromišljene i neodmjerene izjave otežavaju napore lokalne vlasti za nastavak aktivnosti na razvoju ove specifične jedinice lokalne samouprave kao izvanrednog primjera uspješnog poslijeratnog suživota.

Zašto, onda, Miliću vi dajete zapaljive izjave kako se Srbima u Brčkom brani da proslavljaju svoje praznike i izražavaju svoj identitet?! Ko to i šta brani Srbima u Brčkom?!

Uzrok svemu je neustavni Dan Republike Srpske, 9. januar. Siniša Milić, kao magistar pravnih nauka, odlično zna da se obilježavanjem neustavnog Dana Republike Srpske (9. januar) krši Ustav Bosne i Hercegovine, ne poštuje presuda Ustavnog suda BiH o neustavnosti „praznika“ Dana Republike Srpske, za što slijedi krivična odgovornost. On nevješto, u cilju populizma sebe kao „najvećeg Srbina“ u Brčkom, pokušava fokus pravnog problema podvesti pod priču o zabrani Srbima isticanja vlastitog identiteta. Dakle, svjesna zamjena teza i činjenica u cilju dovođenja građana u zabludu, a prije svih pripadnika srpskoga naroda. On pokušava, kao i njegov predsjednik i mentor Milorad Dodik, da postojeću političku krizu iskoristi za ubiranje dodatnih političkih poena, jer će svaki biti potreban na predstojećim Općim izborima, a evidentno je da opozicija SNSD-u raste i jača. Građani Brčko distrikta BiH ne smiju dozvoliti da ovakve izjave unesu nemir u našu zajednicu.

Ustavni sud BiH smatra da izbor 9. januara kao datuma obilježavanja praznika Dan Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva. U tom smislu, izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji su predstavnici 9. januara 1992. godine, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Ostalih, donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt.

Takav akt nije saglasan s osnovnim vrijednostima izjavljenim u Ustavu Republike Srpske, tj. s poštovanjem ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, nacionalne ravnopravnosti, s demokratskim institucijama, vladavinom prava, socijalnom pravdom, pluralističkim društvom, garantiranjem i zaštitom ljudskih sloboda i prava, kao i prava manjinskih grupa u skladu s međunarodnim standardima, zabranom diskriminacije. Jer, važno je naglasiti, na području Republike Srpske ne žive samo Srbi, nego i Bošnjaci, Hrvati i ostali nesrbi. Isključivo iz navedenih razloga, Ustavni sud BiH je 9. januar, kao praznik Dan Republike Srpske, proglasio neustavnim. Nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska obilježava svoj dan kao praznik, ali je zabranjeno da to bude 9. januar, iz navedenih razloga. To može biti neki drugi datum, ali je važno da se o tome dogovore tri konstitutivna naroda Srbi, Bošnjaci i Hrvati, jer nisu samo Srbi državljani RS, te da se građani, bilo koje nacije, ne dovode u diskriminatoran položaj po bilo kom osnovu.

Kada je riječ o 1. martu, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, treba reći da je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan legalan i legitiman referendum o nezavisnosti u tadašnjoj SR Bosni i Hercegovini. Nezavisnost Bosne i Hercegovine podržalo je 99,7 % građana, čime je formirana Republika Bosna i Hercegovina kao pravna sljednica SR Bosne i Hercegovine, te je kao takva i međunarodno priznata od strane svjetskih država, Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija. Skupština Republike Bosne i Hercegovine donijela je 28. februara 1995. godine Zakon o 1. martu na osnovu kojeg se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dakle, navedeni zakon donesen je od strane međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine i on se kao takav mora poštovati.

Ove pravne činjenice potvrdio je i Ustavni sud BiH. Naime, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine jasno je definisano da Republika Bosna i Hercegovina "nastavlja svoje postojanje", ali da modifikuje svoju unutrašnju strukturu dejtonskim Ustavom, čime je potvrđeno da entitet Republika Srpska formalno-pravno nastaje tek u tom trenutku, a ne ranije, što je OHR kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma u nekoliko navrata potvrdio (Ustav BiH, član I.1 i član I.3). To je izvorni Dejton na koji se svi srpski političari pozivaju i kao takav se mora poštovati. Štaviše, ne postoji „neizvorni“ Dejton!

Milić sada, u stilu Dodika, nudi sebe za žrtvu zarad viših interesa srpskog naroda u Distriktu pa veli: „Ako neko smatra da je krivično djelo biti Srbin i da zato treba da budemo sankcionisani, spreman sam na svaku vrstu sankcija“. Neka je na sramotu Miliću što, kao predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH i pri tome daje neistinite i zapaljive izjave koje mogu dovesti do nemira u Distriktu, a svakome treba biti jasno da je Republika Srpska nastala u Dejtonu, a da Republika Bosna i Hercegovina, kao pravna sljednica SR Bosne i Hercegovine, nikada nije izgubila svoj državno-pravni subjektivitet, suverenitet i samostalnost i da su svi njeni zakoni, osim onih koji su izričito stavljeni van snage, i dalje na snazi. Republika Bosna i Hercegovina je, Dejtonskim sporazumom, samo pristala na modifikaciju unutrašnje strukture, i promjenu naziva u Bosna i Hercegovina, ali je "nastavila svoje postojanje". Zakon kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti BiH i dalje je na snazi, i to Milić, kao magistar pravnih nauka, odlično zna, pa se kao takav mora poštovati, bez obzira da li mi državu u kojoj živimo smatrali domovinom ili ne, da li je voljeli ili ne. Vladavina prava je temelj svake uređene zajednice.

I, na kraju, slažem se da se identitet ne samo Srba, nego svih naroda danas brani isključivo prosvjetom i kulturom. Zato govorimo samo Istinu, podučavajmo samo Istini i ponašajmo se u skladu sa civilizacijskim vrijednostima, a ne potpirujući šovinizam, rasizam, huliganstvo, vandalizam i destrukciju.


Kako vam se sviđa članak?

1 0

Ibrahim Rizvanović

Ibrahim Rizvanović3 članaka

Rođen sam 1.5.1981. godine u Brčkom, gdje i danas živim. Po zanimanju sam diplomirani pravnik. Autor sam bloga Bošnjak, gdje obrađujem razne teme od lokalnog značaja.

Komentari za ovaj članak su onemogućeni