O Siriji se ne smije prestati pričati

O Siriji se ne smije prestati pričati
Samra Hušidić
KOLUMNA

Građanski rat u Siriji naziv je za trenutni oružani sukob koji se od proljeća 2011. godine, vodi u Siriji.  Osim brojnih ljudskih žrtava, materijalne štete i financijskih nedostataka, stanovnike Sirije svakog dana pogađaju i novi problemi.

Mnogo je ljudi, mnogo je žena, mnogo je djece. Osakaćene djece, djece bez nogu, ruku, očiju. Mnogo je rana. Rana na tijelu, rana u srcu. Mnogo se toga činilo od strane drugih zemalja, ali nedovoljno da bi stanovnicima Sirije olakšali. U zadnje vrijeme, ta tema, dosta je utihnula. A nažalost, sad je najpotrebniji vrisak. Zima je stigla i u Siriju te osim što djeca umiru od metaka, sada umiru i od hladnoće. O tome se šuti. O tome se ne bi trebalo šutjeti.


Mlada srca prestaju kucati od niskih temperatura, a naša srca to dopuste. Mnogo je fondacija koje su nedavno pokrenule apel za pružanje pomoći porodicama u Siriji, a udruženje Pomozi.ba je također pokrenulo akciju. Zaista, priča o Siriji ne smije utihnuti. Sve informacije vezane za apel možete pronaći na web stranici udruženja Pomozi.ba.  https://pomoziba.org/

Svi smo mi na ivici propasti i nikada ne znamo kada se možemo pronaći u tuđem. Budimo od humanih ljudi i nazovimo broj 17002 te donirajmo 2 KM. Sigurna sam da to nećemo ni osjetiti, a možda ćemo upravo tako ugrijati neko dijete iz Sirije. Bez obzira na loše stanje koje vlada u našoj državi, ipak nam djeca ne umiru od hladnoće u šatorima. Ipak imamo krov nad glavom, ipak znamo gdje nam se članovi porodice nalaze. Ipak imamo mnogo, a mnogo smo nezahvalni. 

Rat je imenica od koje se stvara knedla u grlu te većina nas jako dobro zna šta to znači ratovati. Svjesni situacije, trebali bismo biti primjer drugima i odazvati se ovom apelu. Da se nikad nikom ne desi da se budi uz zvuk topova, dječjeg plača i majčinog jauka. Zaista, oni ušutkaju svu ljubav, sve talente i svaku savjest. Ostane samo tišina.

Nazovi 17002 i pomozi porodicama Sirije

"rat je veliko zlo, koje hoda
u kuću dođe, u dušu uđe
i kuću i dušu uzme"

Abdulah Sidran


Kako vam se sviđa članak?

3 0

Samra Hušidić

Samra Hušidić6 članaka

Ja, Samra Hušidić, rođena sam 04.04.2003. godine u Bihaću. Živim u Velikoj Kladuši, tačnije naselju Podzvizd. Po zanimanju sam poslovno-pravni tehničar.

Komentari