Prekobrojnost nastavnika u Brčkom

Prekobrojnost nastavnika u Brčkom
Ibrahim Rizvanović
KOLUMNA

Prije zvanične novogodišnje čestitke, iz Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine potrudjeli su se da zaposlenima u ovom odjeljenju nametnu crne misli o mogućoj prekobrojnosti nastavnika u srednjim školama Brčko distrikta BiH. Još ranije bilo je nagovještaja da bi šef Odjeljenja za obrazovanje mogao pokrenuti inicijativu da se upis u prvi razred školske 2022/2023. godine planira na bazi 22 učenika u jednom odjeljenju, a ne na bazi 18 učenika, kao što je učinjeno u tekućoj školskoj godini.

Inicijativa je poprimila na značaju kada je prezentirana na posljednjoj sjednici Tripartitnog savjetodavnog vijeća održanoj 17. 12. 2021. godine. Sjednici Tripartitnog savjetodavnog vijeća prisustvovali su predstavnici Odjeljenja za obrazovanje, u konkretnom slučaju šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje, predstavnici Pedagoške institucije, predstavnici Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH, direktori srednjih škola Brčko distrikta BiH i predstavnik jednog brčanskog sindikata, kojega, usput rečeno, Vlada jedino uzima za sagovornika, jer se, s obzirom na način financiranja iz budžeta Distrikta, nikada ozbiljno ne zauzima za prava radnika, nego čisto deklarativno.

Gdje je problem? Evidentan je problem sve manjeg broja učenika koji završavaju osnovnu školu, odnosno potencijalnih upisnika u srednje škole Brčko distrikta BiH. Prošle godine planirano je da se upiše 41 odjeljenje po 18 učenika, ali je upisano 39 odjeljenja sa ukupno 705 učenika. Prema zvaničnoj statistici Odjeljenja za obrazovanje, tekuću školsku 2021/2022. godinu planirano je da završi 666 osnovaca, što predstavlja osnovu projekcije upisa učenika u srednje škole Brčko distrikta BiH. Kada se uporede navedeni pokazatelji i pogleda stvarnosti u oči, sasvim je jasno da svako povećanje broja učenika u odjeljenju direktno ima za posljedicu smanjenje ukupnog broja odjeljenja na nivou svih srednjih škola Brčko distrikta BiH. Nemoguće je precizirati u kojim školama bi došlo do „gašenja“ odjeljenja, to će pokazati rezultati upisa u prvi razred, ali se sa sigurnošću može reći da bi došlo do „gašenja“ čak sedam odjeljenja! Podsjećam, navedena projekcija upisa bazirana je na način da jedno odjeljenje čine 22 učenika, a ne 18 učenika.

Smanjenje broja upisanih odjeljenja u novoj 2022/2023. školskoj godini za direktnu posljedicu imat će smanjenje nastavne norme nastavnika, što dovodi do problema prekobrojnosti. Prema određenim procjenama, jedno odjeljenje ima „vrijednost“ 1,5 nastavne norme, tako da su stvari sasvim jasne. Imamo viška nastavnika.

Nesumnjivo je da vlast, sada otvoreno, kreće sa uštedama, ali preko leđa prosvjetara, jer su oni najtiši, a ima ih najviše. Konstantne kritike da previše nastavnika radi prekovremeno i da je angažovano previše nastavnika i stručnih saradnika po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova najbolje oslikava političku situaciju i način rada trenutne vlasti. Naravno, najlakše je po leđima prosvjetara, ali je problem mnogo dublji, političke prirode.

Kupovina glasova i političke podrške posljednjih osam godina vodila je, prije svega, neosnovanom zapošljavanju nastavnika na neodređeno vrijeme, pa imamo slučajeve da se zapošljavaju nastavnici koji u startu nemaju nastavnu normu. Pored toga, iz istih razloga, svake godine se angažuju nastavnici i stručni saradnici po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Naravno, niko nije želio pratiti trend i probleme sve manjeg broja učenika u našim školama i, samim time, smanjenja potreba za nastavnicima i stručnim saradnicima, jer je budžet Distrikta pozamašan pa se sve može platiti. Problem nastaje kada Supervizor ozbiljno i konkretno traži projekciju ušteda po pitanju trošenja javnog novca na plate i druga primanja po bilo kom osnovu, a posebno je alergičan na tzv. ugovorce.

Inicijativa da se upis u prvi razred školske 2022/2023. godine planira na bazi 22 učenika u jednom odjeljenju, a ne na bazi 18 učenika, kao što je učinjeno u tekućoj školskoj godini, početak je muka po prosvjetarima. Vidjet ćemo da li će se, i na koji način, vlast „odreći“ ugovoraca koji su izvor njihove političke moći, naročito ako uzmemo u obzir da se u 2022. godini održavaju Opći izbori u BiH. Ohrabruje činjenica da su direktori svih srednjih škola rezolutno odbili predloženu inicijativu, stavljajući do znanja šefu i njegovim savjetnicima da znaju raditi svoj posao te da se brinu o zaštiti interesa zaposlenika u školama. Vidjet ćemo šta će od svega biti, ali prosvjetarima treba biti jasno da će im presjesti onaj topli obrok.


Kako vam se sviđa članak?

0 0

Ibrahim Rizvanović

Ibrahim Rizvanović3 članaka

Rođen sam 1.5.1981. godine u Brčkom, gdje i danas živim. Po zanimanju sam diplomirani pravnik. Autor sam bloga Bošnjak, gdje obrađujem razne teme od lokalnog značaja.

Komentari za ovaj članak su onemogućeni