Privrednici u FBiH će plaćati i trostruko veće račune: “Ako su frajeri, neka isključe struju privredi i neka sve ide u propast”

Privrednici u FBiH će plaćati i trostruko veće račune: “Ako su frajeri, neka isključe struju privredi i neka sve ide u propast”

Haris Ćoralić, vlasnik je Opal Grupe iz Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH). Njegova fabrika „Bosnaplast“ proizvodi flaše i druge plastične proizvode u Bosanskom Petrovcu, tridesetak kilometara udaljenom od Bihaća.

Trenutno mjesečno za struju plaća oko 250.000 eura. Nedavno je dobio novi ugovor kojeg mu je poslala Elektroprivreda BiH, u kojem je struja 350 posto skuplja, kako kaže.

Nije realno


“Znači, od Nove godine da plaćam oko 750.000 eura mjesečno. To uopće nije realno. Jedva bismo izdržali povećanje od 10, maksimalno 20 posto. Ako dođemo u situaciju da to moramo potpisati, imamo opcije ili da zatvorimo fabriku ili da se selimo u Republiku Srpsku”, kazao je Ćoralić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Elektroprivreda BiH najavila je povećanje cijene struje industrijskim potrošačima u dijelu entiteta Federacija BiH i do 350 posto. Zbog toga su neke fabrike najavile zatvaranje.

Među njima je i zenička željezara ArcelorMittal, najveći izvoznik iz BiH.

“Godišnje trošimo oko 35 miliona eura struje i uz dodatnih više od 35 miliona eura nema svrhe da nastavimo proizvodnju. Koks predstavlja 50 posto troškova kompanije, a njegova cijena od početka godine porasla je četiri puta. I cijene plina su u znatnom porastu”, saopćili su iz ove kompanije.

Važeći ugovor im istječe 1. januara 2022., a po predloženom novom ugovoru struju bi trebali plaćati 125 posto skuplje.

Manji gubitak


Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović dodaje da su mu iz ArcelorMittala rekli da im se više isplati oko 2.500 radnika poslati na čekanje i isplaćivati im pola plaće, koliko moraju plaćati po kolektivnom ugovoru, nego nastaviti rad.

“Pravili bi manji gubitak. Međutim, na ArcelorMittal je vezano još pet-šest hiljada drugih radnika. Željeznice Federacije 40 posto kapaciteta voze za Mittal, a Željeznice Republike Srpske još 35 posto svog kapaciteta. Pola kapaciteta Luka Ploče radi za Mittal. Sve to staje”, tvrdi Smailbegović za RSE.

Na području Bosne i Hercegovine posluju tri elektroprivrede – Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda HZ Herceg Bosne.

Poskupljenje jedino najavljuje Elektroprivreda BiH.

Na pitanje RSE zbog čega struja poskupljuje, navode kako se za odgovor trebamo obratiti Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik ovog preduzeća.

“Mi smo naš prijedlog uputili prema resornom ministarstvu. Vlada Federacije donosi konačnu odluku”, kazala je za RSE Midheta Kurspahić, glasnogovornica JP EPBiH.

Iz Vlade Federacije BiH odbili su proteklih dana govoriti na temu poskupljenja struje.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, početkom novembra je obrazložio da je Elektroprivreda BiH tad predložila “stepenasti model tržišnog snabdijevanja”.

Višesedmični pregovori


“Za one koji troše 0-1 gigawatsati planirano je povećanje (cijene struje) 9,99 posto, od 1-10 gigawatsati potrošnje povećanje od 30 posto i preko 10 gigawatsati da bude na tržišnom modelu”, kazao je Džindić na konferenciji za medije nakon tematske sjednice Vlade Federacije BiH o cijeni struje održane 4. novembra.

Primjerice, manje fabrike troše ispod 10 gigavata, zbog čega će im poskupljenje biti manje, dok će velikim kompanijama, poput zeničke željezare, koje troše više od 10 gigavata, poskupljenje biti više od 100%.

Zbog te činjenice, Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, navodi da će 1.600 privrednih subjekata, od ukupno 27.000 njihovih potrošača, imati promjenu cijena po tom modelu.

“Od 1.600 navedenih mjernih mjesta većina ih je do jednog megawatsata potrošnje, samo 24 je u modelu preko 10 gigawatsati”, kazao je Andelija.

Najavi poskupljenja struje su prethodili višesedmični pregovori Vlade Federacije BiH i EPBiH, s jedne strane, i Udruženja poslodavaca FBiH s druge strane.

Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH su poskupljenje struje pravdale cijenom struje na budimpeštanskoj berzi, te potpisanim međunarodnim ugovorima i lokalnim zakonima.

Nejasno obrazloženje


Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao “Link” iz Mostara, kazao je za RSE da mu nije jasno ovakvo obrazloženje, “jer mi struju ne kupujemo tamo”.

“Druga je stvar što se ona tamo može bolje prodati. To poskupljenje i do 300 posto će izazvati kolaps. Stanovništvo neće direktno plaćati skuplju struju, ali ako poskupe energenti, poskupjet će proizvodi koje stanovništvo koristi. Svi ćemo stradati”, smatra Majić.

U međuvremenu, Udruženje poslodavaca FBiH je pozvalo privrednike da ne potpisuju nove ugovore.

“Pedesetak kompanija je moralo ranije potpisati ugovore, jer su im istekli stari. Plaćat će cijenu struje višu za 60 do 120 posto. Većina firmi, oko 90 posto njih, ima ugovor do Nove godine. Oni sad dobijaju ponude s povećanjem od nekih 220 do 300 posto. Mi smo ih sve pozvali da ništa ne potpisuju.

Ako su frajeri, neka isključe struju privredi i neka sve ide u propast”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik je Udruženja poslodavaca Federacije BiH za RSE.


Kako vam se sviđa članak?

0 0

Adel Eskić

Adel Eskić32 članaka

Po zanimanju diplomirani informatičar, zaposlen u prosvjeti i vlasnik IT firme Cybervision. Duži period se bavim političkim aktivizmom i razvojem građanskog aktivizma u cilju pozitivnih društvenih promjena.

Komentari