Protesti protiv podjele BiH ispred UN-a u Bonnu: Pomozite, ovo je prilika da operete savjest

Protesti protiv podjele BiH ispred UN-a u Bonnu: Pomozite, ovo je prilika da operete savjest

U njemačkom gradu Bonnu su danas organizirani protesti naziva "5 do 12" zbog političke krize koja vlada u Bosni i Hercegovini.
Proteste su ispred zgrade UN-a organizirali članovi bh. udruženja Pangea Netzwerk, Amanet i Medžlis Sjeverne Rajne-Vastfelije i Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, a počeli su u 11:55 sati.

Okupljeni su sa sobom nosili i transparente na kojima piše "Pomozite, pamtit ćemo". Osim toga, Bonnom su se vijorile zastave BiH i pjevale bosanske pjesme. O tome je izvještavao novinar DW-a Mehmed Smajić.

Natpisima koji su se našli na velikom formatu, upućena je poruka UN-u: "Ispravite grešku" i "Operite savjest, ovo je prilika". Bosanci i Hercegovci ovim okupljanjem zapravo apeluju na UN da kao četvrta sila u svijetu reaguju i sačuvaju suverenitet BiH koji secesionističke sile pokušavaju urušiti.

"Aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini dostigla je vrhunac. Mi želimo dati primjer i podići naš glas za jedinstvo Bosne i Hercegovine", kazali su organizatori.

Podsjećamo, jučer su u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojeni zaključci kojima se otvara put za prijenos nadležnosti sa države na entitete.


Kako vam se sviđa članak?

0 0

Adel Eskić

Adel Eskić32 članaka

Po zanimanju diplomirani informatičar, zaposlen u prosvjeti i vlasnik IT firme Cybervision. Duži period se bavim političkim aktivizmom i razvojem građanskog aktivizma u cilju pozitivnih društvenih promjena.

Komentari