Usvojen zakon kojim se ograničava rast cijena struje, ipak slijedi usaglašavanje

Usvojen zakon kojim se ograničava rast cijena struje, ipak slijedi usaglašavanje

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na danas održanoj vanrednoj sjednici, usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Suština donesenog zakonskog rješenja je osigurati Vladi Federacije BiH pravni temelj za donošenje interventnih mjera u slučaju poremećaja na tržištu električne energije, odnosno mehanizam kojim može ograničiti rast cijena električne energije te na taj način utjecati i na privredu koja bi teško izdržala teret poskupljenja koja su najavljena iz JP "Elektroprivrede“ BiH.

"Prema dopuni zakona kojeg je usvojio Dom naroda, uz uložene amandmane izaslanika, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije i cijene porastu za 20 posto u odnosnu na prethodnu godinu, Vlada Federacije BiH je u obvezi posebnom odlukom ograničiti rast cijena opskrbe električnom energijom do 10 posto maksimalno, što se odnosi i na Ugovore sa godišnjim trajanjem i duže", kažu iz Doma naroda.

Pored spomenutog zakonskog rješenja kojim je osiguran pravni temelj za ograničenje rasta cijena električne energije, a time i spas privrede u Federaciji BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na istoj je sjednici usvojio i Izvješće o radu Regulatorne komisije za energiju FERK-a u 2020. godini kao i Prijedlog financijskog plana FERK-a za 2022. godinu.

Kako saznajemo, zbog amandmana delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića Dom naroda FBiH usvojio je dugačiji tekst Zakona o električnoj energiji u odnosu na Predstavnički dom.

Zbog toga će se sada morati usaglasiti tekstovi zakona, a krajnji rok za usvajanje je 31. decembar, što znači da je ostalo još dva dana.

Također, saznajemo da su protiv ovog amandmana glasali jedino delegati SDA u Domu naroda, no, ako ostale stranke budu glasale "za" u Predstavničkom domu, on bi trebao biti usvojen


Kako vam se sviđa članak?

0 0

Adel Eskić

Adel Eskić32 članaka

Po zanimanju diplomirani informatičar, zaposlen u prosvjeti i vlasnik IT firme Cybervision. Duži period se bavim političkim aktivizmom i razvojem građanskog aktivizma u cilju pozitivnih društvenih promjena.

Komentari