Velika Rusija i njeni žestoki momci u maloj Bosni

Velika Rusija i njeni žestoki momci u maloj Bosni
Alija Redžepovac
KOMENTAR
"Ne vidim nikakav problem u ideji Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o samostalnoj Republici srpskoj u okviru BiH, koja je stvar političara, demokratskih odluka, što će Rusija podržati ako do njene realizacije dođe  u dijalogu", navodi ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabukhov. 

Doći do najoptimalnijeg rješenja za izlaz iz sadašnje situacije uz dijalog i komunikaciju među entitetima, kako dalje navodi gospodin ambasador, bilo bi moguće kad bi on i njegova vlada imali ujednačen stav prema etničkim grupama u BiH i njihovim političkim vođama. To bi značilo da velika Rusija stvarno podržava suverenitet BiH, da ona kao " garant", kako to ambasador tvrdi, stvarno ne podržava separatizam i raspad BiH. 

To bi bilo moguće kada velika Rusija ne bi poticala politiku separatizma i da kao " garant" cjelovitosti BiH ( ako ambasador pod pojmom garant misli na BiH)  osudi jednostrane odluke Narodne skupštine RS, kao i to da Rusija ne pokušava  da u BiH  sve izbalansira što se događalo u proteklih 30 godina. (Naime, Narodna skupština entiteta Republika Srpska započela je protuustavno vraćanje ili oduzimanje nadležnosti države BiH i prenošenje na entitet Republika Srpska). 

To bi bilo moguće kada velika Rusija ne bi nastojala da izbalansira desetine hiljada ubijenih nesrpskih civila i stotine hiljada protjeranih nesrba sa prostora koji se danas naziva Republika Srpska. Kada gospodin ambasador ne bi izjednačavao ili izbalansirao one politike koje brane državu BiH sa onim snagama koje nastoje uništiti BiH. Kada ambasador ne bi vodio vanjsku politiku BiH i kad ne bi on određivao hoće li BiH ići putem evroatlantskih integracija ili neće!?

 Bahatost pod Ruskom zaštitom

Međutim, velika Rusija  na Balkanu ima žestoke momke, koji liče na dječake koji su iz bilo kojih razloga u djetinjstvu slabo odgojeni i kada, kao takvi, uđu u adolescentno doba , potpuno asocijalani, počinju da čine razne delikvencije. Tako delikventni momci, postaju žestoki frajeri, bahatog i nasilno zastrašujućeg ponašanja da ih se počinju plašiti, ne samo u njegovom kvartu, nego čak i njihovi ukućani. 

U ovom trenutku u političkom i sigurnosnom životu BiH dva su takva tipa, stim što je jedan žestoki momak a drugi  hinjska hijena. Obojica prijete raspadom BiH a za sve to okrivljuju Bošnjake ili kako uobičajeno govore  muslimane ili političko Sarajevo (manipulisanje, omalovažavanje vrijeđanje). Kompletna propaganda već viđena i ustaljena, ciljevi i meta takođe i samo se čeka pogodan trenutak da se nastavi tamo gdje se stalo  1995.godine. 

A šta je stvarni razlog zašto je "carska Rusija" ustala da "brani" Dodika od bosanskih muslimana i pomaže mu da sruši Daytonski sporazum, iako Rusija zna da su u toku rata devedesetih godina muslimani masovno  ubijani i protjerani iz svih gradova i sela koja se danas nalaze u Republici Srpskoj? Vojni i politički div, Rusija ,zna sve. Zna da sve što su činili srpski političari devedesetih i što čine danas, nije normalno, nije humano. Rusija zna kako bi se riješila tog nehumanog i nenormalnog da se to radi na njenoj teritoriji. Pa nije valjda da Dodik Rusiju straši bosanskim muslimana i "muslimanskom državom" u BiH, kako to Dodik ironično i besmisleno želi predstaviti?

Ne,nije ni blizu toga i nije nikakav njen strah u pitanju. 

Kratak historijat Ruske politike na Balkanu

Politička i vojna previranja i geostrateška preslagivanja tokom ove decenije izgleda da se bliže svome kraju, ili početku!? Kraju ako su velike sile pred postizanjem sporazuma o podjeli interesnih sfera u Evropi a posebno na Balkanu. Početku ako bi ova rješavanja išla kako to želi Dodik, što bi iazvlo stradanja Hirošimskih razmjera, a to bi značilo da se nisu dogovorili i da se nikako ne mogu dogovoriti. Velika Rusija u svom političkom krugu ,na elipsoidnoj ili pravokružnoj putanji,  došla je na tačku gdje je bila pred Prvi svjetski rat. Ona hoće Srbiju, Crnu Goru i onaj dio BiH gdje žive isključivo Srbi.

 Naime, politika carske Rusije pred Prvi svjetski rat, kao i tokom prvih godina rata ,vezana za Balkanske slavene u potpunosti je nastojala zadovoljiti interese Srbije i Crne Gore. Tokom Prvog svjetskog rata  među Južnim slavenima započinju aktivnosti o budućem ujedinjenju u jednu državu, ali pod budnim okom carske Rusije. Na zapadu Europe vladalo je potpuno nepoznavanje prilika na južnoslavenskim prostorima i problemima tamošnjih naroda nisu pridavali neku posebnu važnost.

 Nekolicina hrvatsko-dalmatinskih političara, umjetnika i naučnika nastojali su da, prije svega kod Francuza i Engleza pobude interesovanje za južnoslavenske prostore Balkana ,gdje se posebno ističu Ivan Meštrović i Frano Supilo. Rusija je tada imala vodeću političku ulogu i ona je bila ta koja je kreirala buduću kartu Balkanskog poluotoka. Naime, Ivan Meštrović navodi riječi Frane Supila,koji je u Petrogradu razgovarao sa Sergejom Sazanovim koji je rekao sljedeće :" da Rusija vodi računa o svim Slavenima,ali da su joj prvi i glavni oni ,koji su pravoslavni,u našem slučaju Srbi, za koje će gledati da budu nagrađeni, da se prošire i dobiju makar mali izlaz na more. Nadalje,ozbiljno mu je naglasio, kako Rusija ne želi nikakvu Jugoslaviju ni ujedinjenje katoličkih Hrvata sa pravoslavnim Srbima". 

Rusko stajalište posebno je išlo na ruku srpskih političara ,koji su sve do jednoga bili za veliku Srbiju, da dobiju izlaz na more , a jugoslavenstvo je za njih bio tek geografski pojam i ništa drugo. Tako se Ivan Meštrović prisjeća riječi srpskog ministra unutrašnjih poslova Ljube Jovanovića, koji je u Rimu 1915.godine rekao :" Da dobijemo Bosnu i Hercegovinu i izlaz na more, a za drugo nas nije briga, zato će biti kasnije vremena".

Kako je Londonskim sporazumom 1915.godine za ulazak Italije u rat, Dalmaciji bila namijenjena okupacija od strane Italije, hrvatski političari u Jugoslavenskom odboru uspijevali su da barem malo zaustave Ruski prodor na Jadran i enormno proširenje Srbije.Tako je najvjerovatnije Frano Supilo uspio da  preko britanskog ministra vanjskih poslova sir Edwarda Greya nagovori Rusiju da se Srbiji odbije obećana cijela Bosna i Hercegovina, jer da su te oblasti polovično Hrvatske.

Međutim,srpski političari ,posebno Nikola Pašić ,su i dalje tvrdili kako je Bosna samo srpski problem ,koji će Srbija riješiti na svoj način. Rekli su da će muslimanima -"Turcima" dati 48 sati vremena ,da se vrate na pradedovsku veru ( pravoslavlje) ,a koji to ne učine bit će posječeni ili, koji pobjegnu nek idu u Tursku. 
Čini se sigurnim da bi carska Rusija već tada dobila toplo Jadransko more, samo su Lenjin  i oktobarska revolucija učinili svoje i to se nije desilo. Da li će Rusija u ovom trenutku ostvariti svoje ciljeve ili će zapad reagovati pokazat će vrijeme.

Činjenica je da Rusija  podstiče propast Dejtonskog mirovnog sporazuma i jednostrano povlačenje Republike Srpske iz institucija države BiH, što bi na kraju izazvalo propast države BiH. Teško je povjerovati da jedna Rusija,koja ima slavnu antifašističku prošlost, ovdje u maloj Bosni podržava nacional šovinističku politiku prema muslimanima, koja sve češće liči na antisemitizam. Teško je povjerovati ali je istinito!
Kako je moguće da Ruski ambasador u BiH podržava one  koji vrše secesiju države a da istovremeno tvrdi " kako on podržava sve  ono o čemu se dogovore tri naroda u BiH".

E, pa gospodine ambasador, ne može sve istovremeno : podrška   BiH i raspad BiH !

Kako vam se sviđa članak?

1 0

Alija Redžepovac

Alija Redžepovac10 članaka

Živi i radi u Velikoj  Kladuši. Politički neaktivan...

Komentari za ovaj članak su onemogućeni