Vrijedne ruke trinaestogodišnje Medine Ibradžić iz Velike Kladuše

Vrijedne ruke trinaestogodišnje Medine Ibradžić iz Velike Kladuše
Samra Hušidić
KOLUMNA

Da Bosna i Hercegovina posjeduje mnogo talenata, umjetnika i bogatih umova, dokaz je djevojčica Medina Ibradžić. Živi u Velikoj Kladuši i nedavno je otkrila da je slikarstvo njeno sklonište. Slikarstvo, ono je likovna umjetnost oblikovanja plohe bojom, a  slikarstvo u njenim očima predstavlja nešto mnogo više. Slobodno rečeno-definiciju ljubavi. 
Da bi se njeno crtanje moglo nazvati talentom, trebalo je uložiti mnogo vremena i truda. Sada, ova talentirana djevojčica, bojama i linijama ukrašava školske hodnike, svoju sobu kao i instagram profil koji je kreirala u septembru. Svakog dana otkriva nove sposobnosti tako da još nije ključno koja tema joj najbolje ‘leži’. Da li su to portreti, pejzaži ili mrtva priroda, to ni njoj,  još uvijek, nije jasno. 
Naučila je ‘razgovarati’ sa bojama i linijama što je najbolji način da nastavi putem slikarstva. U nastavku možete vidjeti crteže koje je Medina, sa svojih trinaest godina, naslikala. Dakle, trinaest godina.Ukoliko ste zainteresirani za ostatak Medininih crteža, zapratite njen profil na instagramu. ( @artzst )

Možda Bosnu i Hercegovinu nazivaju zaostalom u smislu političkog uređenja, ali ono što je sigurno je da je Bosna i Hercegovina korak ispred kad su u pitanju sposobnosti i talenti njenih stanovnika. Zaista, mnogo je slikara, pisaca i umjetnika u Bosni i Hercegovini za koje će se tek saznati.  Jedna od loših strana je da, odlaskom mladih iz Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina gubi na kulturnoj i političkoj obnovi. Bilo bi šteta da mladi svoje talente i sposobnosti otvorenih dlanova predaju drugoj državi. Medina Ibradžić je jedna od mladih umjetnika i nadamo se da će nastaviti putem slikarstva jer samim time boji našu državu u vesele boje.

“Da bi netko bio dobar slikar, hoće se četiri stvari: meko srce, fino oko, laka ruka i uvijek svježe ispran kist.”

Također, jedna od važnih napomena je da je ovdje riječ o amateru. Svi amateri, nebitno bili to slikari, kuhari ili pisci, trebaju pomoć kad je u pitanju prepoznatljivost. Stoga, nebitno da li je riječ o djevojčici Medini ili nekom trećem, budimo od onih koji će biti posrednici na tom putu. Podijeliti post, preporučiti ga nekom, poslati, pokazati, lajkati- sve su to sitnice koje mnogo znače svakom početniku, odnosno amateru. Na taj način mali biznisi pretvaraju se u ogromne kompanije, a mladi ljudi u velike artiste. Kako vam se sviđa članak?

23 0

Samra Hušidić

Samra Hušidić6 članaka

Ja, Samra Hušidić, rođena sam 04.04.2003. godine u Bihaću. Živim u Velikoj Kladuši, tačnije naselju Podzvizd. Po zanimanju sam poslovno-pravni tehničar.

Komentari